Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Koszyk pusty
Strona główna » krzewy owocowe » PIGWOWIEC JAPOŃSKI aromatyczny owoc na nalewki
PIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewkiPIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewkiPIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewkiPIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewkiPIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewkiPIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewkiPIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewki
PIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewki
PIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewki
PIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewki
PIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewki
PIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewki
PIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewki
PIGWOWIEC JAPOŃSKI  aromatyczny owoc na nalewki
Nasz hit

PIGWOWIEC JAPOŃSKI aromatyczny owoc na nalewki

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 10 dni

Numer katalogowy: 428

Kod producenta: AD123

Stan magazynowy:

Kod EAN: 428

Stan produktu: Nowy

Cena: 25,00 zł

Ilość:
-+
szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Pigwowiec japoński często wykorzystywany jest jako roślina ozdobna oraz użytkowa. A to ze względu na piękne kwiaty i jadalne owoce.

Pigwowiec japoński zakwita pod koniec kwietnia lub w pierwszej połowie maja i ma bardzo dekoracyjne, miododajne kwiaty barwy ceglastej czerwieni. Krzew ten kwitnie bardzo obficie, a jego kwiaty bardzo często pojawiają się jeszcze przed rozwoje liśćmi (lub równolegle z nimi). 

 

Owoce pigwowca nie są duże (zazwyczaj 4-5 cm średnicy) i zależnie od odmiany mogą być kuliste lub lekko spłaszczone. Zawierają dużo pektyn i są bogatym źródłem witaminy C (mają jej znacznie więcej niż cytryna). Są dość twarde i trwałe, a ich żółtawa skórka często pokryta jest rumieńcem i wydziela przyjemny zapach. Dojrzewają od września do października.

Zbiór owoców pigwowca przeprowadza się zazwyczaj w październiku. Niektórzy twierdzą, że najlepsze są po pierwszych przymrozkach. Nie nadają się do spożycia na surowo (cierpkie i twarde) ale za to mogą być świetnym dodatkiem do herbaty, zastępując popularną cytrynę. Wystarczy pokroić owoc pigwowca na plastry (usuwając wcześniej gniazdo nasienne) lub w kostki i zasypać cukrem w słoiku. Po kilku dniach można już dodawać do herbaty. Owoce pigwowca są też wykorzystywane na przetwory - można je smażyć z cukrem, otrzymując smaczne dżemy i konfitury. Warto na ich bazie przygotować też nalewkę, tzw. pigwowcówkę (często myloną z pigwówką, czyli nalewką z owoców pigwy).

 

Stan: sadzonka w doniczce, przyjęta, ukorzeniona, gotowa do posadzenia - zabezpieczona na czas transportu

 
 

GWARANCJA JAKOŚCI NASZYCH PRODUKTÓW

Jesteśmy na tyle  pewni sadzonek, które sprzedajemy, że dajemy 100 % gwarancję na  nasze rośliny. Jeśli po posadzeniu roślina nie wyrośnie to można ją spokojnie reklamować a my wyślemy nową na nasz koszt lub zwrócimy pieniądze za roślinę!
Jesteśmy nieliczną firmą w Europie która oferuje taką gwarancję. Warto to wziąć pod uwagę.

alt

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu